Kom jij in aanmerking voor subsidies of rentevrije leningen? - Ontdek het hier
Terug naar alle artikelen

12 januari 2022 - 4 minutes

Mariana Leitune, van advocaat naar front-end developer

Alum Mariana went from a lawyer to a web developer with Ironhack’s Web Development bootcamp.

Ironhack - Changing The Future of Tech Education

Alumni

Amsterdam

Web Development

Mariana komt oorspronkelijk Brazilie, maar woont sinds 2019 in Amsterdam. In mei 2021 heeft ze deelgenomen aan de Ironhack Full Stack Web Development bootcamp, en we interviewden haar over haar ervaringen tijdens en na de bootcamp.

Je hebt er altijd van gedroomd om onderdeel te zijn van het strafrechtelijk magistratuur (alle leden van de rechterlijke macht), hoe komt het dat je van gedachten bent veranderd?
Ik heb mezelf altijd als een heel eerlijk en oprecht persoon gezien, en wilde die kwaliteit gebruiken om van Brazilië een beter land te maken. Maar na het afronden van mijn master in digitaal recht leidde mijn nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te leren me ertoe om een online Udemy cursus over Web Development te volgen.

Na 10 jaar gewerkt te hebben in recht, realiseerde ik me dat ik de wereld op een andere manier wil veranderen en begon ik plannen te maken voor een carrière-switch. Daarom nam ik na de online cursus deel aan de Full-Stack Web Developer bootcamp bij Ironhack in mei 2021, en die heb ik eind juli afgerond. Ik ben iemand die zich gemakkelijk aanpast en focus houdt, iemand die zorgvuldig plant en structureert. Daarnaast houd ik van reizen en het leren over verschillende culturen.  

Wat kun je ons vertellen over je ervaring met Ironhack?
Mijn ervaring met Ironhack had niet beter gekund. Ik heb een hoop geleerd over web development, maar daarnaast heb ik ook allerlei andere vaardigheden ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld communicatie. Ook heeft Ironhack me geholpen en aangemoedigd bij het vinden van een baan. De bootcamp is behoorlijk uitdagend en uitputtend, maar dat is het zeker waard.

Wat deed je voordat je aan de bootcamp begon?
Ik werkte als advocaat in Brazilië. Mijn laatste vaste aanstelling was bij hetzelfde advocatenkantoor waar ik werkte sinds ik afgestudeerd was op de universiteit. Ik kon deze baan behouden toen ik naar Nederland verhuisde, maar ik besloot dat ik ook werkervaring op wilde doen in Nederland en ging op zoek naar een bedrijf dat cateringdiensten aanbied. Zo heb ik een tijdje gewerkt als afwasser bij het bedrijf waar mijn vriend werkzaam is als developer. Daardoor ging er een hele nieuwe wereld voor me open, en leerde ik me nog meer open te stellen voor nieuwe ervaringen. Een jaar later begon ik serieuzer na te denken over een verandering van loopbaan, dus volgde ik een web development cursus bij Udemy. Op die manier kon ik onderzoeken of ik het leuk genoeg zou vinden, voordat ik me inschreef voor de Ironhack bootcamp in mei 2021.

Waarom besloot je een carrière-switch te maken?
Omdat ik meer ruimte wilde hebben om mijn creatieve kant te onderzoeken. Daarnaast groeit en verandert het werkveld van tech iedere dag, en is de werkcultuur er veel flexibeler. Ik heb voor web development gekozen omdat het idee dat ik de hele wereld kan bereiken met mijn werk me erg aanspreekt. Verder vind ik het een fijn idee dat ik dingen kan testen voordat ik ze deel met andere mensen, dat past bij mijn persoonlijkheid. 

Denk je dat je werk als advocaat je heeft geholpen in de wereld van programmeren?
Ja! Mijn eerdere ervaring als advocaat heeft me geleerd om te denken in oplossingen, en bij het halen van deadlines. 

Na het afronden van de bootcamp heb je inmiddels werk gevonden. Wat kun je ons vertellen over het bedrijf waar je nu werkt, en je huidige functie daar?
Ik werk nu bij een web developmentbureau. Dat betekent dat ik aan verschillende projecten kan werken, waardoor ik meer dynamisch kan leren en verschillende vaardigheden kan ontwikkelen. 

Ik heb deze baan gevonden via Ironhack. Toen ik klaar was met de bootcamp was ik nogal onzeker over het vinden van een baan, met name omdat ik drie maanden in Brazilië zou zijn aan het einde van het jaar, en dat beperkt de mogelijkheden natuurlijk. Maar op een partner-evenement georganiseerd door Ironhack kwam ik in contact met Strangelove. Hun aanpak is ‘remote-first’, en combineren dat met flexibele werkplekken. Ik heb gesolliciteerd naar een baan met behulp van mijn loopbaancoach bij Ironhack, Carla Martin.  

Wat me vooral aanspreekt en graag wil benadrukken, is de flexibiliteit van dit werk. Ik ben momenteel in Brazilië op bezoek bij mijn familie, maar ik kan alsnog mijn werk in Nederland voortzetten. Expats herkennen ongetwijfeld de voordelen hiervan. In mijn functie als front-end developer vind ik het ontzettend lonend om dingen te kunnen maken die mensen in verschillende plaatsen kunnen gebruiken. 

Welk advies zou je geven aan mensen die nadenken over een switch naar tech, maar nog bang zijn voor alle veranderingen?
Van loopbaan wisselen is niet makkelijk, al helemaal niet als je al veel werkervaring hebt in je huidige vakgebied. Maar weet dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen, en onthoud dat alles mogelijk is met toewijding en hard werken!  

Als je geïnspireerd bent door Mariana’s verhaal en ook overweegt om van loopbaan te wisselen, kijk dan eens naar onze bootcamp in web development, en maak de sprong!  

Vergelijkbare Artikelen

Aanbevolen voor jou

Klaar om mee te doen?

Meer dan 10,000 carrièreveranderaars en ondernemers lanceerden hun carrière in de tech industrie met Ironhack's bootcamps. Start uw nieuwe carrière reis en sluit u aan bij de tech revolutie!

Ik accepteer de Privacybeleid en de Gebruiksvoorwaarden